News: 27 August 2020Permission secured for Phase 2 of £70m Sale Town Centre

Our London team have secured planning permission from Trafford Borough Council for the comprehensive regeneration of the northern part of The Square Shopping Centre in Sale (Phase 2).

The Phase 2 planning application – prepared and submitted by our team – sought planning permission for the change of use of redundant ancillary retail space at first floor levels, across the northern portion of the shopping centre, to be used as flexible office space. The proposals included the comprehensive redesign of shop frontages to ensure a more coherent design is created within the shopping centre. Further improvements were also sought to the existing public realm to ensure consistency with the improvements associated with Phase 1.  

The project provided some challenges for our team along the way. Although Planning Officers were supportive of the principle of the scheme, there were several technical challenges to overcome, including addressing concerns received from the Council in relation to the scheme’s heritage impact.

Despite these challenges, our team managed to fully justify the proposals and were able to achieve full officer support through a delegated decision on the planning application. Commenting on the planning application, Trafford Borough Planning Officer concluded: “The proposals maintain and bolsters ‘main town centre uses’ in a preferred town centre location, and in doing so supports enhanced town centre vitality and viability. The proposal, alongside the first phase of works, is predicted on delivering a vastly improved shopping and leisure environment that would meet the needs of modern retailers and to better cater or the demand that exists in the area”.

Commenting on the public benefits created by Phase 2, Planning Associate Ben Shaw said: “This is excellent news for Sale. The regeneration of this key town centre site will secure its future as a thriving retail and leisure destination and will also bring new uses within the town centre such as flexible office accommodation to ensure the centre evolves during these uncertain market conditions. This next phase of development will provide another stage of investment and modernisation in the retail heart of the town centre, and would facilitate its growth, adaption, diversification, and revitalisation. It will secure a more efficient and effective use of brownfield land and would allow for the existing built form of the shopping centre to evolve and to be sustained and reused – providing an inherently sustainable development.” 

Earlier in the year, our team were successful in securing a resolution to grant planning permission (subject to the agreement of S106 (ongoing)) for the first phase of the redevelopment.

Images: SimpsonHaugh Architects

Posted with the following keywords:
Sale, town centre, brownfield, regeneration, Maloneview, Lets find a way, #letsfindaway